Cu ocazia Fărşangului, Asociaţia HMIK organizează în data de 15 februarie, a V-a ediție a Balului Mascat în Săcele. Și anul acesta organizatorii promit multe surprize, veselie şi voie bună alături de orchestra Rustik. Cei îmbrăcaţi în costume specifice Fărşangului vor avea parte de diverse premii.
„Fărşangul” este o veche tradiţie a comunităţii maghiare din Ţara Bârsei, un ritual care marchează alungarea iernii şi a răului şi intrarea în Postul Paştelui. Cuprinde perioada dintre Bobotează şi Miercurea Cenuşii. Conform tradiţiei „Fărşangul” este perioda în care întreaga comunitate petrece după bunul plac, îmbrăţişând sentimentul de eliberare şi nebunie, petrecând cu mult dans şi muzică.
Totodată era considerat şi perioda nunţilor, deoarece în Postul Paştelui nici atunci nu se ţineau nunţi, viaţa sătenilor intrând pe un nou făgaş de pregătire şi curăţire sufletească.
În timpul Fărşangului în fiecare ţesătorie se dădeau petreceri, fetele şi femeile erau vizitate de tineri purtând măşti confecţionate din lemn sau material textil, sau având faţa înnegrită cu funingine, dând prilej de farse, muzică şi joacă. Cu această ocazie băieţii dansau şi tradiţionalul „dans Borica”, ca un fel de marş pe stradă, alungând spiritele rele şi blestemele, fiind întâmpinaţi de oameni cu multe bunătăţi, nelipsind tradiţionalele gogoşi, în limba maghiară „pánkó“.
Alaiul de băieţi se oprea la fiecare casă boierească jucând şi invitând tinerele fete la dans.
Această perioadă de petreceri se încheie prin obiceiul propriu-zis de „ îngropare a iernii” în ziua de Lăsatul Secului înainte de Miercurea Cenuşii.
În această zi tinerii mascaţi colindau uliţele satului, trăgând după o caruţă o păpușă din zdrenţe sau paie, simbolizând răul şi iarna care trece. La sfârşitul alaiului păpuşa s-a ars simbolizând astfel şi „înmormântarea Fărşangului”.
Din banii şi bunătăţile oferite de săteni în timpul alaiului, tinerii organizau un bal mascat la care era invitată întreaga comunitate.
În zilele noastre, Fărşangul este doar un prilej de veselie, distracţie şi bună dispoziţie. Dintre obiceiurile acestei perioade a rămas balul mascat, în unele sate vecine se mai organizează alaiul şi arderea păpuşii, iar „dansul Borica” se mai joacă doar în perioda Crăciunului.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.