Reprezentanți ai ministerelor Mediului și Dezvoltării, precum și ai Comisariatului Național al Gărzii de Mediu s-au întâlnit astăzi cu reprezentații municipalității și Consiliului Județean, pentru a găsi soluții privind închiderea depozitelor de deșeuri neconforme din Județul Brașov.
„Municipiul Brașov are un singur depozit de acest fel, cel de deșeuri industriale nepericuloase de la Timiș-Triaj. […] Noi am prevăzut în acest an 10 milioane de lei la buget pentru demararea lucrărilor, urmând să găsim împreună cu ministerele și Consiliul Județean o soluție pentru recuperarea cheltuielilor˝, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.
De documentația necesară proiectului de lucrări s-a ocupat firma Intergroup Engineering SRL. Potrivit consultantului și studiilor efectuate, pentru închiderea depozitului ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 8 milioane de euro.
România se află în procedură de infringement pentru depășirea teremenelor de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme, riscând o sancțiune de 1, 8·milioane de euro, la care se adaugă o amendă zilnică cuprinsă între 3.000 și 120.000 de euro, până la închiderea efectivă a tuturor depozitelor neconforme de deșeuri. „Nu este o situație care se întâlnește doar în Brașov, ci și în cazul altor județe și municipii˝, a declarat secretarul de stat.
În registrele administrației centrale, Municipiul Brașov figura, din cauza unei erori, și cu un al doilea depozit neconform, cel de la Uzina 2, însă potrivit viceprimarului Barabas, situația juridică a terenului a fost lămurită, iar depozitul este pe teritoriul administrativ al municipiului Săcele.
Săptămâna viitoare va avea loc o a doua rundă de întâlniri pe această temă, în încercarea găsirii de soluții de finanțare pentru închiderea tuturor depozitelor neconforme din județul Brașov.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.