Se construiește un complex pentru îngrijirea şi protecţia ursului brun, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare de fond forestier în zona Timişul de Sus din judeţul Braşov??
Problema identificarii corecte a numarului de exemplare de urs brun care trăiesc în România și protejarea gospodăriilor oamenilor de atacurile acestora aea fi rezolvata din bani europeni.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat astăzi, alături de Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul finanțat din fonduri europene (11 milioane de euro) prin care se va putea stabili, pe baze științifice, câți urși trăiesc în România și care sunt zonele în care aceștia intră cel mai des în conflict cu omul.
Astfel, în cadrul proiectului se realizează estimarea genetică a populației de urs brun din România pe baza ADN și se va digitaliza procesul – inclusiv aplicație pentru mobil – și folosim metode avansate de analiză a datelor.
Tot din acesti bani se vor cumpăra şi instala sisteme de protecţie (garduri electrice) a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale ale fermierilor din zonele în care se înregistrează conflicte om-urs.
De asemenea, se vor monta în teren 150 de sisteme de monitorizare foto/video formate din cameră, panou solar, accesorii GSM pentru supravegherea sistemelor de protecție și pentru transmiterea datelor înregistrate pentru a putea fi analizate.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.