Proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare a fost analizat de mulți ani, dar nu a reușit să treacă de etapa acordului de mediu.
Dosarul a fost depus de mai multe ori la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, însă a fost respins din cauza opoziției unei fundații. Recent, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele, responsabilă cu implementarea proiectului, a depus un nou studiu de evaluare adecvată asupra mediului.
Specialiștii care au realizat documentația au apreciat că, deoarece vizitarea obiectivului turistic se face doar în timpul zilei (majoritatea speciilor de mamifere sunt predominant nocturne), impactul va fi nesemnificativ și se va limita la amplasamentul obiectivului și la imediata vecinătate a traseului pietonal al turiștilor.
Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele insistă pentru proiect! Și bine face!
În ceea ce privește posibila interacțiune între om și carnivore, care ar putea pune în pericol siguranța turiștilor, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele a propus instituirea unui program de vizitare a obiectivului doar în intervalul orar cuprins între 10:00 și 16:00. Această măsură ar putea evita interacțiunea dintre turiști și urși, conform imaginilor prezentate de regie.
Proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina este unul impresionant și, dacă va fi realizat, va oferi turiștilor o aventură aeriană unică. Inițiatorii proiectului au argumentat că fauna din zonă va fi afectată doar pe durata lucrărilor, iar după finalizarea acestora, animalele sălbatice se vor întoarce. Proiectul prevede amenajarea unor scări, pasarele și a unui pod suspendat cu o lungime de aproape 151 de metri, care va fi unic în România. De asemenea, va fi construită o platformă belvedere cu podeaua transparentă, de unde se va putea admira întreaga zonă.
Investiția estimată pentru acest proiect este de 5.213.857 de lei (inclusiv TVA), iar lucrările vor dura 12 luni. Reprezentanții regiei estimează că suma investită va fi recuperată în câțiva ani.
Cascada Tamina din Masivul Piatra Mare este un obiectiv turistic cunoscut la nivel național și internațional de peste 100 de ani, dar în ultimii ani scările și celelalte amenajări care permit vizitarea în siguranță a zonei se află într-o stare avansată de degradare.
Anul trecut, au fost reparate elementele de siguranță, cum ar fi scările și cablurile, dar au fost și montate noi lanțuri.
Este important să se ia în considerare toate aspectele legate de protecția mediului și de siguranța turiștilor în procesul de reamenajare a Cascadei Tamina. Cu o planificare atentă și respectarea măsurilor de protecție, acest proiect poate aduce beneficii atât pentru dezvoltarea turismului în zonă, cât și pentru conservarea mediului înconjurător.
conform bzb.ro
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.