Home / Actual / Iringo Farkas: Sanatate prin sport si performanta!

Iringo Farkas: Sanatate prin sport si performanta!

Aţi avut vreodată senzaţia, stând de vorbă cu cineva, că aţi putea realiza orice? Că performanţa sportivă vă este la îndemână chiar şi vouă? Ca un stil de viaţă sănătos este doar la o secundă distanţă, doar acea secundă în care omul decide să schimbe obiceiurile lui culinare nesănătoase şi stilul de viaţă sedentarist?

Noi am avut această senzaţie minunată atunci când am stat de vorbă cu Iringo Farkas, o săceleancă pentru care stilul de viaţă sănătos, sportul şi de ceva vreme chiar şi performanţă sunt lucruri normale. Iringo Farkas are, însă, o poveste neobişnuită prin desfăşurarea ei temporară! Nu s-a apucat de sport de mic copil, chiar ne-a mărturisit amuzată că nu-i plăceau deloc orele de educaţie fizică la şcoală, ci a descoperit pasiunea pentru mişcare şi fitness mult mai târziu.

Dar haideţi să o luăm pas cu pas:

Reporter (Rep): Ai devenit cunoscută pe plan local şi naţional datorită concursurilor bikini fitness. Spune-ne cum ai ajuns să concurezi la bikini fitness?
Iringo Farkas (IF): Înainte de a concura la fitness, am practicat dansul sportiv timp de 10 ani începând din 2000 şi am participat la competiţii naţionale şi internaţionale. În anul 2007 am început să merg la sala de forţă pentru a-mi modela corpul, pentru a obţine o imbuntatire a aspectului fizic, şi pentru a avea o condiţie fizică mai bună, să mă ajute în dans.  Simultan concurăm la dans sportiv şi mă antrenam la sala de forţă. În anul 2011 am renunţat la dansuri şi m-am hotărât să  concurez la fitness, disciplina bikini.  M-am legitimat ca sportivă la clubul Olympia ProGym Braşov, condus de dl Ovidiu Mezdrea, club sportiv afiliat Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.

iringo cupaRep: Şi atunci te-ai hotărât să te antrenezi mai serios?
I.F: Da, în anul 2011, am luat decizia de a mă pregăti pentru a participa la Campionatul Naţional de bikini fitness, o disciplină nou introdusă, de fapt atunci a fost primul an cu un concurs de bikini fitness în program! Au fost 5 concurente la categoria unde m-am înscris şi eu “+163 cm” şi am luat locul I.

Rep: Deci o performanţă frumoasă din start!
IF: Asa este, iar rezultatul m-a motivat să merg mai departe şi la primele concursuri internaţionale. Tot în 2011, am participat Campionatul Mondial din Novi Sad, în Serbia, unde am avut parte de o experienţă deosebită într-un concurs puternic cu multe participante în special din Europa. A urmat “Arnold Classic” de la Madrid, o competiţie organizată de celebrul Arnold Schwarzenegger.

Rep: Când au început să apară şi rezultatele internaţionale?
IF: În 2012, după o perioadă de adaptare la cerinţele competiţiilor internaţionale. Astfel, în mai 2012 am reuşit un loc 10 din 21 de competitoare la Europenele din Croaţia, locul I la  Cupa Mondială de la Budapesta la categoria “-168 cm” şi locul 10 din 24 la Mondialele din Polonia de la Bialystok. În 2013 nivelul la competiţii a crescut foarte mult, atât la Europenele din Spania, cât şi la Mondialele din Ukraina nereuşind să mă calific în semifinale.

Rep: Cum a fost anul competiţional 2014 pentru tine?
IF: Anul acesta nu am participat la Europene. Am ales să mă pregătesc corespunzător pentru a-mi recâştiga titlul de campioană naţională la categoria 166 cm la Cluj-Napoca, ceea ce am şi reuşit.  Acolo au fost deja 6 categorii de înălţime datorită creşterii numărului de practicante şi de participante la bikini fitness. Acestui trofeu i se adăugă şi cel de câştigătoare a Cupei României, de la Sancraiu de Mureş.

iringo 4444Rep: Hai să vorbim şi despre pregătirea unui concurs. Cum decurg antrenamentele?
IF: Aşa cum am menţionat, merg constant la sala de fitness de 7 ani  timp în care corpul  a căpătat forme, tonus muscular, fermitate.  Totuşi, înainte de un un concurs există o perioadă de 4-5 luni de pregătire specifică. Din fericire, aceasta pregătire nu este una monotonă pentru că nu merg doar la sală pentru a-mi antrena diferitele grupe de muşchi, fac şi antrenamente cardio, joc tenis sau badminton, toate având în final efecte benefice asupra aspectului fizic. Că periodicitate, de 3 ori pe săptămână, câte 2 ore de antrenament  la sala de forţă pe grupe musculare şi încă 3-4 antrenamente cardio sunt suficiente pentru obţinerea unei forme sportive de concurs.

Rep: Regimul alimentar este unul sever?
IF: DA. Foarte strict. Cu 2 luni înainte de concurs trec la regim şi timp de 2 luni nu fac abateri. Când nu merg la concurs şi sunt în extrasezon ţin un semi-regim alimentar, adică regim cu mici abateri. Prefer să mă bucur de alimente sănătoase şi naturale, de aceea evit să iau suplimente alimentare sintetice sau suplimente pentru sportivi de fitness şi culturism precum pudre proteice, creatina, carnitina, energizante înainte de effort, arzătoare de grăsimi, etc. Consider că nu am nevoie de ele, un regim alimentar bine structurat, curat, variat şi hrănitor cu 3 mese principale şi 3 gustări pe zi,fiindu-mi suficiente la acest nivel de amatori.

Rep: Există diferenţe mari între amatori şi profesionişti la bikini fitness?
IF: Bineînţeles, că în mai toate sporturile. Pentru a ajunge profesionist trebuie să-ţi dovedeşti valoarea la amatory. Astfel, statutul de sportive profesionist îl obţii câştigând concursuri de amatori precum un campionat mondial sau un “Arnold Classic”. Odată ajuns profesionist ai şi nişte avantaje financiare ce derivă din acest statut: poţi semna contracte cu diverse firme sau beneficiezi de premii substanţiale în caz de performanţă.

kaltwasserRep: Există vreo sportivă profesionistă pe care o admiri?
IF: Sigur că da. În acest moment americancă Ashley Kaltwasser (foto stanga) este sportive profesionistă pe care o admir cel mai mult.

Rep: Ce anume se apreciază la o concurenţă de Bikini Fitness? Care sunt criteriile de jurizare?
IF:  Concursurile de Bikini Fitness pun accent pe aspectul fizic general al concurentelor, frumuseţea lor nativă, genetică, o structură bună: finuţa cu talie îngustă . Acest genetic trebiue să fie dezvoltat să capete forme atletice, muşchi fermi şi rotunzi, fără să fie prea dezvoltaţi sau să aibe o definire prea mare, fără separare vizibilă între grupe musculare, singura definire a musculaturii acceptată este cea abdominală, restul trebuie să arate natural fit, un tonus muscular deosebit şi piele fără urme de celulită sau vergeturi. Şi să nu uităm şi de un zâmbet cât mai frumos!  Există criterii foarte clare de jurizare, de notare, nu doar o selecţie ce are la bază o părere personală.

Rep: Care este beneficiul principal pentru tine? Ai recomanda şi altor fete să se antreneze la sala de forţă şi de ce nu să concureze la Bikini Fitness?
IF: În primul rând, cel mai important beneficiu este un corp cu forme de invidiat şi un tonus excepţional, care nu se face practicând doar aerobic.  Văd foarte multe fete la antrenamente de grup gen aerobic, şi puţine fete la sala de forţă. Subliniez importantă şi beneficiul antrenamentelor cu greutăţi medii în comparaţie cu antrenamente aerobice.Mă simt foarte bine din punct de vedere fizic, am un tonus bun şi le recomand tuturor celor ce-şi doresc un stil de viaţă sănătos. Deasemenea, riscurile de accidente sunt scăzute datorită faptului că efectuez seturi de exerciţii pe grupe musculare foarte corect ,bine învăţate, fără grabă, fără mişcări bruşte şi cu o încălzire prealabilă. Sau mai simplu spus, mă antrenez cu plăcere şi faptul că arăt din ce în ce mai bine mă motivează să mă antrenez şi să mănânc sănătos.

Rep: Care sunt planurile tale competiţionale pentru 2015?
IF: Îmi propun să particip la toate competiţiile din România, Campionatul Naţional şi Cupa României, dar şi la cele mai importante competiţii internaţionale astfel: pe 15 mai la Europenele din Spania şi pe 15 noiembrie la Mondialele de la Budapesta.

Foto cover: Petru Emanuel Vasiu – Vasiu.Ro

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply