Complexul pentru îngrijirea şi protecţia ursului brun, propus lângă Săcele, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare de fond forestier în zona Timişul de Sus va avea o capacitate de 100 de exemplare.
Va fi, dacă doriți, un imens țarc în care vor fi în primă fază relocate exemplarele de urs brun ce intră sub incidența Ordonanței Guvernului ce are ca subiect intervenția în cazurile atacurilor de urs în zonele locuite.
Animalele ajunse aici vor fi hrănite, observate, în unele cazuri sterilizate și eliberate in alte zone, totul in colaborare cu Ocoalele Silvice și Fondul de vânătoare al celor de la Kronstadt
Este vorba de 11 milioane de euro
Problema identificării corecte a numărului de exemplare de urs brun care trăiesc în România și protejarea gospodăriilor oamenilor de atacurile acestora ar putea fi rezolvata din bani europeni.
Astfel, în cadrul proiectului se realizează estimarea genetică a populației de urs brun din România pe baza ADN și se va digitaliza procesul – inclusiv aplicație pentru mobil – și folosim metode avansate de analiză a datelor.
Tot din acești bani se vor cumpăra şi instala sisteme de protecţie (garduri electrice) a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale ale fermierilor din zonele în care se înregistrează conflicte om-urs.
De asemenea, se vor monta în teren 150 de sisteme de monitorizare foto/video formate din cameră, panou solar, accesorii GSM pentru supravegherea sistemelor de protecție și pentru transmiterea datelor înregistrate pentru a putea fi analizate.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.