Într-o lume în care accesul la orice fel de conținut este acum la un click distanță, protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând.
Foarte mulţi părinţi cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet. Mai ales că există un sentiment de haos şi că lucrurile sunt scăpate de sub control. Acest proiect legislativ – care se află încă în faza incipientă a unei dezbateri publice – este cerut de societate.
Susțineți aceasta lege favorabila protecției copiilor noștri aici Protejăm copiii în mediul online! – consultare publică
O asemenea lege este menită să rezolve trei probleme uriaşe cu care ne confruntăm în societatea modernă:
- Efectele psihologice şi neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane şi dependenţa de online le generează în rândurile copiilor, mai ales a celor de vârste fragede. Nu numai în România, ci peste tot în lumea dezvoltată, avem o pandemie de tulburări psihologice (bine documentată de multiple studii realizate de psihologi de renume la nivel mondial): anxietate, depresie, tendinţe de izolare socială, confuzie privind distincţia din lumea reală şi cea online. Din multe puncte de vedere, acest tip de adicţia reprezintă boala noului secol.
- Unele platforme sociale s-au transformat în locuri pline de activităţi infracţionale grave cărora copiii le cad pradă. Sunt foarte mulţi care îşi procură drogurile prin intermediul unor tipuri de social media, la fel cum acolo se întâmplă adesea să acţioneze grupuri de trafic de carne vie. La fel cum cea mai mare parte a bullying-ului se desfăşoară online. Avem cazuri de şantaj şi de pedofilie sau pornografie infantilă.
- Mediul online a devenit un catalizator al comportamentului teribilist. Din dorinţa de validare socială, mulţi oameni (printre ei şi copii) fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciaţi de aşa-zişii prieteni. Câteva exemple:
- Criminalul de la 2 Mai se lăuda în online cu drogurile pe care le consuma.
- Sunt şoferi care se filmează gonind prin oraş cu bolizi cu sute de kilometri la oră.
- Sunt acte de violenţă explicită sau de infracţiuni cu tentă sexuală. Sunt interlopi care se laudă cu deţinerea de arme şi se ameninţă reciproc cu reglări de conturi.
Protejăm copiii în mediul online! – consultare publică
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.