Home / Actual / Moment emoționant și onorant: Ștefan (Fane) Lupu a primit ”Crucea Șaguniana” din mâna prof. dr. Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului

Moment emoționant și onorant: Ștefan (Fane) Lupu a primit ”Crucea Șaguniana” din mâna prof. dr. Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului

După o muncă de excepție, duminică 30 octombrie – la Biserica Ortodoxa Sf.Apostoli Petru si Pavel, ÎPS prof.dr.Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului & Arhiepiscopul Sibiului a conferit domnului Stefan Lupu -Tezaur Uman Viu – cea mai mare distincție a Mitropoliei Ardealului pentru mireni – *CRUCEA SAGUNIANĂ*!

”Ștefan Lupu – recunoscut si declarat Tezaur Uman Viu, un om a carei harnicie si pricepere este demna de toata lauda, un om care cu creionul pe hartie a realizat planuri si schite demne de oarice arhitect constructor. Viziunea, exprimarea artistica si transpunerea in plan real ii apartine” spune Colegiul de Onoare al Brasovului pe pagina proprie de Facebook.

Braşovul este printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte deţinerea de titluri de „Tezaur Uman Viu”.1995 salva prima poartă mocănească din Săcele. De-a lungul celor mai bine de două decenii şi jumătate, au mai urmat şi altele. Plus cele noi, pe care le-a făcut. Între timp a înfiinţat şi o Asociaţie, un ansamblu şi continuă neobosit să ducă mai departe tradiţiile locului – Săcelele. Este Ştefan Lupu – „Fane” (foto), cum îi spun cunoscuţii.

Şi este „Tezaur Uman Viu” – titlul primit din partea Ministerului Culturii. „Sunt extraordinar de fericit, nu speram, chiar vorbeam cu alţi prieteni, este un vis nevisat încă de mine să ajung «Tezaur Uman Viu». Mi-am dat seama ce înseamnă acest lucru. Trebuie neapărat să ai valoare şi să transmiţi generaţiilor tinere din tot ce înseamnă acest tezaur lăsat de strămoşii acestor locuri, de unde ne aflăm noi, din Săcele”, a declarat meşterul.

Valori descoperite în pod, beciuri sau curţi

Pasiunea cu care Ştefan Lupu duce mai departe tot ce a învăţat şi a găsit îşi are obârşia tot în porţile mocăneşti. Născut în Araci, la limita dintre judeţul Covasna şi Braşov, a venit în Săcele în 1968. Aici a cunoscut-o şi pe viitoarea sa soţie, Adela. Şi tot aici a devenit „păstrător şi transmiţător de valori cultural identitare”.

„Mocanii aceştia au lăsat în zona aceasta o ladă bogată de zestre, cu tradiţii, cultură, istorie. Am avut de unde mă înfrupta. Am văzut atâtea porţi, fiecare casă avea poartă mocănească – unică în ţară. Merita şi îmi părea rău că am văzut porţile scoase afară, înlocuite cu cele de tablă, altele le băgau pe foc. Am început să strâng aceste porţi, să le bag într-o colecţie, pe unele le-am reparat, pe altele le-am făcut şi am învăţat să construiesc porţi. În toată această alergare după obiectele vechi, prin poduri, prin beciuri, prin curţi, am strâns tot ce s-a putut despre viaţa mocanilor”, îşi aminteşte Ştefan Lupu.

Tot ce a adunat s-a transformat în mai multe poveşti, toate interconectate de firul păstrării şi transmiterii tradiţiilor şi obiceiurilor.

A înfiinţat, aşadar, Asociaţia „Zestrea Săceleană”. A urmat Ansamblul cu acelaşi nume, invitat în diverse ţări acum. A contribuit în refacerea straielor pentru Ansamblu. A iniţiat şi Ziua Bunului Vecin, în faţa casei sale.

Planuri de viitor

Proiecte mai are încă suficiente. Şi energie. Vrea să facă o troiţă, în plan mai are şi o statuie a Mocanului şi mai vrea să deschidă oficial un muzeu al tradiţiilor, în casa sa, pentru ultimele două proiecte începând demersurile.

Concurenţă acerbă pentru titlul de „Tezaur Uman Viu” Ştefan Lupu este unul dintre puţinii care au obţinut, în acest an, titlul de „Tezaur Uman Viu”. Dosarul de candidatură a fost pregătit de cei de la Centrul Cultural Reduta.

„Anul acesta a fost o concurenţă acerbă, au fost 47 de dosare depuse, limita de acordare a titlurilor de „Tezaur Uman Viu”, propuse de Ministerul Culturii a fost de 15, au fost acordate doar 12, deci cu atât mai mare este bucuria noastră, a Centrului Cultural Reduta şi a Serviciului Cultură. Suntem printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte deţinerea de titluri de „Tezaur Uman Viu”. Ne depăşeşte doar judeţul Alba”, a explicat Adrian Văluşescu, managerul Centrului Cultural Reduta.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia