În urma activităților derulate în 2014 și după ce am observat influența benefică asupra participanților în proiectul “Multimedia – Pregătire pentru Viață” (MPV), ne-am propus să continuăm și în 2015 și astfel să extindem impactul în întreaga comunitate!
Dorim să ajungem din nou la elevii de liceu din clasele a IX-a care au nevoie de cunoștințe în domeniul IT și în plus să lucrăm îndeaproape cu cei care au absolvit programul în 2014 și care acum sunt în clasa a X-a. Mai exact, pentru cei 14 elevi din prima generație vom dezvolta o componentă de mentorat în care ei se pot implica ca voluntari/ asistenți de program IT. Astfel, ei vor putea să pună în practică ceea ce au învățat, să ofere mai departe din informațiile și abilitățile lor către elevi din clasa a IX-a. Această activitate le crează oportunitatea de a finaliza un stagiu de practică sau chiar de a câștiga un venit în cadrul proiectului nostru.
Generația 2014 care a finalizat programul va prelua sesiunile de training în rolul de asistenți voluntari. În acest fel, își vor consolida abilitățile, vor acumula și mai multă încredere de sine și vor lega prietenii cu alți colegi care provin din diferite medii culturale sau etnice. Într-un proces de mentorat, fiecare va ajuta pe un elev de vârstă mai mică să dobândească abilități de lucru în domeniul multimedia, noțiuni care sunt incluse în module IT: Windows, Office, Web, Foto, Video, Blog, Film. Coordonatorul de proiect și trainerul vor supraveghea activitatea și îi vor orienta pe parcursul anului. Având deja 10 tineri interesați să se implice în program și să ajute la rândul lor pe cei mai mici, de aceea organizăm în luna ianuarie un curs de formare care cuprinde 4 sesiuni de instruire cu scopul de a revizui informațiile, de a învăța tehnici și modalități de predare, planificare, învățare. După o perioadă de 2 luni, 5 dintre ei vor fi promovați ca asistenți program.
DEZVOLTAREA PROGRAMULUI
Viziunea noastră este să avem un program permanent “Multimedia – Pregătire pentru Viață”, un parteneriat între Rețeaua CAN și Fundația FAST în cadrul Centrului de Zi pentru copii și tineri în situație de risc din Săcele. Ar fi singurul program de acest gen din orașul Săcele, un program care prin intermediul educației nonformale îndrumă tinerii spre un traseu profesional de succes.
- Pentru ca participanții din prima generație să învețe lucruri noi și să evolueze continuu, am decis că este util să-i răsplătim pentru munca lor prin traininguri de dezvoltare personală și profesională. În colaborare cu Asociația ADDIP, organizație membră a Rețelei CAN, vom organiza traininguri cu temele: comunicare și public speaking, dezvoltarea încrederii și stimei de sine, planificarea unei cariere, leadership, relaționarea în cuplu.
- Într-una din întâlnirile noastre lunare am aflat că elevii nu au fost niciodată într-o tabară pentru că nu au avut ocazia sau pentru că părinții nu și-au permis costurile. Astfel, participând într-o tabară de teambuilding, elevii vor avea o experiență de impact, probabil una dintre cele mai marcante experiențe din viața lor.
- Mai mult de atât, către finalul anului vom selecta 5 asistenți de program, care să lucreze alături de noi.
PARTENERI
În privința colaborărilor, lucrăm de un an de zile în parteneriat cu Fundația FAST, cu liceele locale, cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, precum și cu alte organizații implicate în activități de tineret din Rețeaua CAN Brașov.
- Fundația FAST ne găzduiește sesiunile de training multimedia în cadrul clădirii Centrului de Zi pentru Copii și Tineri din Săcele, oferind de asemenea și spațiul necesar pentru întâlniri, ședințe, evenimente și activități sportive.
- Cadrele didactice din liceele săcelene ne-au sprijint la selecția eleviilor, fiind informate constant despre progresului elevilor, noutățile din proiect și evenimente pentru comunitate.
- Parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov a fost reînnoit pentru a fi valabil și în anul școlar 2014-2015.
- Fundația Tineri pentru Tineri – filiala Brașov va lucra în continuare alături de noi la implementarea modulului “Educație de la egal la egal pentru sănătate și viața de familie”.
IMPACT
Elevii pregătiți în 2014 vor preda mai departe colegilor lor din ani inferiori, transmițând astfel abilitățile și cunoștințele acumulate de ei, plus încredere de sine, curaj, liderism, atitudine și comportament social, competențe pentru căutarea unui loc de muncă. Mai mult de atât, participanții vor fi mai bine pregătiți pentru un viitor loc de muncă dar și pentru a învăța pe cei din noile generații de tineri.
Toate acestea contribuie la dezvoltarea statutului lor social în comunitate și în oraș, la îmbunătățirea condiției umane în scopul de a reduce sentimentul de inferioritate față de alți tineri de vârsta lor. Investiția în “Multimedia – Pregătire pentru Viață” contribuie la schimbarea mentalităților, combaterea prejudecăților și reducerea diferențelor sociale!
Coordonator Proiect: Ruxandra Oprică – 0733 939447, [email protected].
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.