La sfârșitul săptămânii trecute, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi Asociaţia Asociaţia Partida Romilor Pro Europa au încheiat un protocol ce are ca obiectiv implementarea campaniei de vaccinare împotriva rujeolei, în comunităţile de romi din judeţul Brașov.
Semnarea acestui protocol inițiat de Prefectura Brașov, a venit după ce, în cursul săptămânii trecute, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a anunţat că Direcţia de Sănătate Publică Braşov şi reprezentanţii primăriilor din judeţ vor merge din uşă în uşă pentru a-i convinge pe părinţi să îşi vaccineze copiii. Potrivit datelor prezentate la momentul respectiv, de la începutul anului în judeţul nostru au fost confirmate 409 cazuri de rujeolă, zona cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere fiind Tărlungeni – Zizin – Purcăreni, unde trăiesc foarte multe persoane de etnie romă. De asemenea, în 19 iulie, când a participat la festivitatea de deschidere a Spitalului Municipal Săcele, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că în această localitate (în special în cartierul Gârcini, unde locuiesc mulţi romi) sunt înregistrate 54 de cazuri de cazuri de rujeolă şi a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru vaccinarea copiilor. Tot atunci el a spus că mulţi dintre copii nu sunt vaccinaţi din cauza faptului că nu au cod numeric personal, motiv pentru care nu se pot fi luaţi în evidenţe de medicii de familie.
Documentul a fost parafat vineri, în timpul unei întâlniri la care a participat subprefectul Ciprian Băncilă, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa Braşov, Ionuţ Androne, reprezentantul DSP Braşov, dr. Claudia Bularca, şi Marton Szasz, din partea Biroului Judeţean pentru Romi, din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Braşov.
Un astfel de protocol este necesar şi benefic tuturor, având în vedere campania de vaccinare, din judeţul Braşov. Este ştiut faptul că sunt mulţi copii în comunităţile de romi care trebuie imunizaţi cu vaccinul antirujeolic. Acum realizăm importanţa existenţei experţilor de tipul mediatorului sanitar rom, care lipseşte în majoritatea comunităţilor de romi din judeţul Braşov. Le-am solicitat celor doi parteneri să facă o analiză din acest punct de vedere şi să transmită Ministerului Sănătăţii propunerile care se impun.
Ciprian Băncilă – subprefectul județului Brașov
Totodată, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa Braşov a afirmat că „acest protocol este, în special, în folosul comunităţilor de romi. Noi asigurăm accesul în comunitate şi identificăm cazurile în care trebuie intervenit. Apoi intervine Direcţia de Sănătate Publică Braşov. De luni, începem treaba în comunităţi”.
sursa: bzb.ro
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.