Astăzi, partea a II-a: Despre tradiția sporturilor de iarnă de la Săcele
La nivelul anului 2017 pe raza administrativă a U.A.T. Săcele nu există nici o părtie şi nici o trambulină funcţională.
Săcelele însă are o tradiţie îndelungă în sporturile de iarnă cum ar fi schiul alpin, săriturile cu schiurile şi hocheiul pe gheaţă.
Zona unde au apărut în jurul anilor 1880-1900 primii practicanţi ai sporturilor de iarnă este cea limitrofă cu Braşovul respectiv platoul Bolnoc sau Bunloc unde la începutul secolului XX (1911) s-a construit cabana cu acelaşi nume.
În jurul anului 1920 Bolnocul era frecventat de schiori din satele Săcelene, dar şi din Braşov, in acele timpuri accesul către Poiana Braşov fiind anevoios şi dura 3-4 ore iar în Bolnoc se ajungea în maxim o ora si jumătate.
În aceste condiţii au apărut rapid şi alte zone de schi ceva mai scurte în Poiana Angelescu la locul denumit “pe Maţ”, în grădina Colceag, pe Valea Cernatului sau pe Tăieturica.
După 1925-1930 sporturile de iarnă din Braşov şi Săcele au ajuns fenomen social, iar organizarea a cunoscut şi ea o evoluţie concordantă.
În anul 1930 se ia decizia de a se edifica pe Bolnoc prima trambulină de sărituri cu schiurile din România care este terminată în anul 1932. De realizarea ei s-a ocupat Dumitru (Nicu) Milu cârciumar din Dâmbu Morii, dar tâmplar de meserie şi Nae Olteanu unul din cei mai renumiţi făuritori de schiuri din vremea aceea, un localnic din Baciu.
Ulterior avântul schiului săcelean este uimitor, generaţii întregi de sportivi vor duce faima acestor zone la multe întreceri naţionale şi internaţionale până în 1955-1960 cca.80 % din săritorii la trambulină sunt săceleni, mulţi devin campioni, antrenori de loturi sau profesori.
La fel şi la schiul alpin, acolo unde Săcelele a dat campioni naţionali şi antrenori de lot naţional: Nelu Barbu, Mircea Barbu, Grigore Petre, Vasile Stanciu, Ştefan Petrea, Costin Teşileanu, ş.a.
Vom continua povestea sporturilor de iarnă de la Săcele, dar şi prezentarea detaliilor tehnice despre pârtia de schi şi trambulinele de pe Valea Largă.
Pârtia de pe Valea Largă: Variantă pentru Poiana Braşov şi Predeal (partea a I-a)
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.