Pentru Anca Mezei dealurile satului ei, Purcăreni, i-au fost prima scenă. Îi plăcea atât de mult să cânte, din gură și la acordeon, că vecinii îi preziceau: „hei, Anco, cântăreață ai să te faci!”. Mai ales că tatăl său era cântăreț. Prin clasa a V-a a mai cochetat cu o idee: să fie gimnastă. Și tot jocurile de pe uliță i-au inspirat un alt vis.
„Săream elasticul, jucam șotron, seara spuneam povești în fața casei, iar apoi mergeam în grădina casei noastre, uneori chiar și în cea a vecinilor, și luam mere pe care le mâncam cu atâta poftă și bucurie. Pe la vârsta de 8-9 ani, ne jucam «de-a școala». Eu eram învățătoarea, iar ceilalți elevii și tare ne mai plăcea jocul acesta de rol”, își amintește astăzi învățătoarea. Încă locuiește în satul Purcăreni, din județul Brașov, pe un deal frumos, la jumătate de kilometru de o pădure.
Este singura din familia Mezei care a îmbrățișat meseria de cadru didactic dintre cei cinci frați. Anca a avut de fapt un antimodel care a făcut-o să-și aleagă această profesie: profesorii și colegii care au respins-o sau umilit-o de-a lungul timpului. A înțeles că sistemul îi lovește adesea pe cei mai vulnerabili și asta i-a alimentat dorința de a fi ea un cadru didactic cum ea n-a avut.
A suferit mult ca să poată merge la școală, familia ei neavând multe posibilități. „Încălțămintea îmi dădea mari bătăi de cap, deoarece drumul până la școală era destul de lung și aproape de fiecare dată îmi înghețau picioarele. Nu aveam rechizite suficiente și uneori nici mâncare” completează educatoarea.
„Bravo Mezei! Te-ai descurcat până la urmă!”
Până în clasa a IV-a nu a avut o relație bună cu colegii ei, a trecut prin episoade ce astăzi ar fi numite bullying și ar atrage consecințe. Cu timpul însă, colegii i-au devenit prietenii cu care făcea picnic pe deal, cu care prăjeau cartofi și făceau aerobic.
Din gimnaziu lucrurile s-au schimbat fiindcă toată lumea i-a apreciat dorința de a învăța. Una dintre profesoare îi aduce haine noi și a încurajat-o mereu. Apoi a venit înspăimântătorul liceu.
„În liceu, am simțit discriminarea în adevăratul ei sens pe propria-mi piele: colegii de clasă mereu râdeau de mine, râdeau de hainele pe care le purtam, de felul în care arăt, mă marginalizau. Au existat cazuri în care și profesorii mă neîndreptățeau, mă ignorau, nu mă valorizau. În timp, cu sustinerea doamnei diriginte, am găsit forța să mă împrietenesc cu colegii mei și să devin un lider în clasa mea.”
Anca nu era mândră de etnia sa, așa că uneori nu spunea că este romă. A suferit mult din cauza etichetelor pe care le primea. „Îmi amintesc când, în liceu, o profesoară a spus nevrând ca eu să o aud: «Ce! Și ea dă Bacul? Nu cred că va reuși!», iar când l-am luat, mi-a spus: «Bravo Mezei! Te-ai descurcat până la urmă!»”
„Mă bucur că am avut eu încredere în mine”, spune acum educatoarea de 38 de ani astăzi.
„Părinții mei dintr-o nimica toată, dintr-o mămăligă, m-au hrănit și m-au trimis la școală”
De 13 ani este educatoare și profesor de limba rromani. A terminat două facultăți: Drept și Sociologie la Universitatea Transilvania Brașov, Psihologie și Științele Educației la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, apoi un masterat în Sociologie și Comunicare la Universitatea Transilvania Brașov.
Este titulară la Școala Gimnazială nr. 5 Săcele. A lucrat și la grădinițele care aparțin de școlile gimnaziale Tărlungeni și Zizin. S-a acomodat foarte repede în rolul de educatoare, mai ales că iubește atât de mult copiii. A fost primită cu drag de către părinții acestora. „La început, colegii, necunoscându-mă cu adevărat, m-au făcut să mă simt respinsă, dar după o perioadă scurtă de timp, atunci când au reușit să mă cunoască mai bine, m-au acceptat și m-au apreciat pentru munca și omul care sunt”, exclamă Anca Mezei.
În rândul copiilor a devenit un model….
Citeste mai departe intreaga poveste pe Scoala9.ro
(Video) În drum spre masivul Piatra Mare, turiștii sunt întâmpinați cu manele la Săcele – Saceleanul
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.