Home / Actual / Proiecte noi la Maternitatea Brașov: Amenajarea unei secții de imagistică (amplasare RMN, CT, RX şi relocare mamograf) şi extinderea secției de ATI nou-născuți în vederea creșterii capacității

Proiecte noi la Maternitatea Brașov: Amenajarea unei secții de imagistică (amplasare RMN, CT, RX şi relocare mamograf) şi extinderea secției de ATI nou-născuți în vederea creșterii capacității

Consiliul Judeţean Braşov s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară convocată de îndată pentru aprobarea unor hotărâri urgente, între care se regăseşte un nou obiectiv investiţional destinat Maternităţii braşovene.

Este vorba despre proiectul „Modernizarea și dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov”, asupra căruia plenul CJ şi-a dat acordul în vederea depunerii la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene şi implementării lui cu fonduri asigurate prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti.

Cu acest prilej, forul deliberativ judeţean a aprobat Acordul de parteneriat între Judeţul Braşov şi Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie necesar realizării proiectului, precum şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor preconizate, care au două componente majore: amenajarea unei secții de imagistică (amplasare RMN, CT, RX şi relocare mamograf) şi extinderea secției de ATI nou-născuți în vederea creșterii capacității compartimentului de terapie intensivă neonatală cu 11 paturi (5 paturi relocate şi 6 paturi noi). Pe lângă acestea, proiectul prevede relocarea unei săli de mici intervenții şi amenajarea unui spaţiu pentru „Banca de lapte”.

Termenul-limită pentru încărcarea documentaţiilor aferente proiectului pe platforma MIPE este 20 decembrie.

Toate lucrările de amenajări interioare se vor realiza în clădirea veche a Maternităţii, cea care a fost reparată din temelii şi modernizată în anul 2017, prin intermediul unui proiect al Ministerului Sănătăţii finanţat de Banca Mondială.

Valoarea totală a proiectului „Modernizare şi amenajare secții din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea»” este de 7.710.352,33 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie a Județulului Braşov, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului este de 20.000 lei (inclusiv TVA), cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului urmând să fie asigurate din bugetul Județului Braşov. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, investiţiile totale incluse în proiect se cifrează la 9.047.878,91 lei, diferenţa faţă de valoarea aprobată a proiectului fiind dată de cheltuielile efectuate deja şi achitate din alte surse.  

Practic, lucrările vizează amenajarea şi pregătirea spaţiilor pentru a asigura condiţiile optime de funcţionare a echipamentelor de înaltă performanţă pe care Consiliul Judeţean le achiziţionează în prezent cu fonduri PNRR 100% nerambursabile, prin intermediul proiectelor „Dotarea cu echipamente ambulator integrat al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” (în valoare de 13.144.098,34 lei) şi „Terapie intensivă neonatală «Împreună cu părinții»” (în valoare de 12.780.177,38 lei).

Spațiile Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Maternităţii braşovene vor fi reconfigurate în vederea punerii în funcţiune a unor echipamente noi, aflate în procedură de achiziţie – aparat de rezonanţă magnetică, computer tomograf, aparat RX, precum şi relocării aparatului de mamografie.

Laboratorul va funcţiona la parterul clădirii, astfel încât persoanele care vin din ambulatoriu pentru investigaţii imagistice să aibă un acces facil și totodată să fie asigurată o legătură directă cu toate secțiile din spital.

„Orice investiţie în sănătatea braşoveană este importantă, cu atât mai mult cu cât vorbim despre punerea în funcţiune a unor echipamente vitale pentru diagnosticarea afecţiunilor din sfera obstetricii şi ginecologiei, precum şi pentru îngrijirea nou-născuţilor cu probleme grave. Este o prioritate a noastră, la nivelul Consiliului Judeţean, ca unităţile spitaliceşti din subordinea noastră să fie echipate corespunzător pentru a răspunde tuturor necesităţilor de asigurare a unor servicii medicale la cel mai înalt nivel. În ultimii ani, la Maternitatea Braşov am implementat cu succes obiective de investiţii în infrastructura imobiliară şi medicală realizate cu bani europeni, cu fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul judeţean, precum şi cu sume nerambursabile din PNRR, iar acum ne propunem să accesăm finanţările Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Am convingerea că şi de această dată vom reuşi să ne îndeplinim obiectivele şi să venim în sprijinul rezolvării necesităţilor de îngrijire medicală la cele mai înalte standarde, în sistemul public de sănătate din judeţul Braşov”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Prin extinderea secției de ATI nou-născuți, aceasta va ajunge la un total de 28 de paturi, compartimentul de terapie intensivă neonatală urmând să dispună de 11 paturi suplimentare, dotate cu aparatura necesară salvării vieţii şi îngrijirii micilor pacienţi.

Necesitatea demersului este justificată în condiţiile creşterii numărului de nou-născuți care necesită îngrijiri speciale, de la 375 în anul 2017, la 535 în anul 2022, tendinţa menţinându-se şi în ultimii doi ani.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia