”Arta este capabilă să ajute oriunde, pe oricine. Această axiomă a deschis canale de comunicare între o serie de profesioniști care s-au adunat sâmbătă, 25 martie, în Săcele, în cadrul oferit de Resedința culturală “Mocanilor12”, unde a fost prezentat proiectul “Mame cu brațele goale”, a spus Camelia Popescu (Rangu), artist vizual care activează în Timișoara, în domeniul culturii și educației.
Absolventa a masterului secția Foto-Video, la Universitatea de Vest Timișoara, artista realizează fotografii în mod profesionist de 15 ani și are în palmares patru expoziții personale itinerate în mai multe orașe din țară – precum: Timișoara, București, Cluj-Napoca și Sibiu – și numeroase expoziții de grup, atât în țară, cât și în străinătate.
În contextul oferit de fotografiile și poveștile dintr-un fragment din expoziția “Mame cu brațele goale”, s-au purtat discuții despre acompanierea, rețelele de susținere și diverse ritualuri pentru persoanele aflate în suferință.
Gazda a fost sociologul Angela Dobrescu, fondator al acestei resedințe culturale.
Au dialogat cu această ocazie cadre medicale din Brasov și Săcele – deopotrivă doctori și asistente medicale – cu psihologi, cadre didactice universitare, masteranzi în meloterapie și reprezentați ai clerului, într-o dezbatere legată de susținerea emoțională în situații de criză.
Scrisul, fotografia și muzica au fost doar câteva exemple de comunicare bazată pe compasiune și toleranță.
Plecând de la tema pierderii de sarcină, discuțiile au fost extinse și la situațiile persoanelor cu boli terminale, ale persoanelor vârstnice, ale altor categorii de persoane ce necesită mai multă empatie.
Și, mai ales, a fost subliniată importanța unei abordări a mediului interior, nu doar a mediului exterior, palpabil, a trupului. O parte din sugestiile proiectului au fost pozitiv receptate de către dr. Ionuț Poinăreanu, directorul medical al Spitalului Municipal Săcele, prezent la eveniment, și au astfel sansa unei posibile includeri in protocoalele interne de comunicare în cadrul instituției.
La finalul evenimentului, autoarea expoziției a declarat că ”Proiectul “Mame cu brațele goale” a fost îmbrățișat de comunitatea din Săcele și este un exemplu de bune practici ce ar putea fi preluat și adaptat realităților locale.
Cu un valoros sprijin profesional, pus cu generozitate la dispozitie de Reședința culturală “Mocanilor12”, se conturează asadar posibilitatea obținerii, pe viitor, a unei coeziuni, în cadrul unei rețele de profesioniști din Săcele și Brașov.
Mai mult, acest eveniment a trezit convingerea că se poate contribui la dezvoltarea emoțională a comunităților, nu doar din urban, ci și din micul urban și rural”.
Muzeul de Etnografie Brașov: Începuturile mecanizării agriculturii în Săcele – Saceleanul
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.