O altă măsura strategică cu efect pe termen mediu şi lung este pusă în aplicare de către Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele. Aceasta a pornit procedura de identificare şi certificare a pădurilor cu valoare ridicată de conservare, certificare extrem de utilă din perspectiva păstrării biodiversităţii, dar şi a exploatării din punct de vedere turistic a celor mai frumoase şi rare locuri aflate în pădurile săcelene.
Deasemenea certificarea ajută la protejarea suprafeţelor cu ecosisteme forestiere rare, ameninţate sau periclitate, a pădurilor cu rol hidrologic deosebit de important, a pădurilor de importanţă critică pentru protejarea terenurilor şi a zonelor forestiere cu impact critic asupra terenurilor agricole sau piscicole.
Tot cu valoare ridicată de consevare se afla şi zonele ce ajută la păstrarea identităţii culturale sau religioase ale unei comunităţi sau ale unei zone, cum ar fi de exemplu, Poiana Angelescu – locul de desfăşurare a Sântiliei, sărbatorea tradiţională a mocanilor săceleni.
După o primă analiză s-au identificat aproximativ 252 de ha de suprafaţă cu valoare ridicată de conservare astfel:
- Ecosisteme rare, ameninţate sau periclitate = 54.2 ha
- Servicii de mediu esenţiale în situaţii critice (inclusiv protecţia surselor de apă, controlul eroziunii, combaterea poluării etc.) = 161.6 ha
- Păstrarea identităţii culturale sau religioase ale unei comunităţi sau ale unei zone = 36.2 ha
Oportunităţile ce se crează pentru comunitatea săceleană sunt cunoasterea şi identificarea valorilor excepţionale, menţinerea şi imbunătăţirea serviciilor de mediu şi mărirea numărului de obiective turistice şi destinaţii pentru cercetări stiinţifice.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.