Buturugă în versuri
(reţetă de buturugă neagră culeasă din caietul de reţete al regretatului profesor universitar Dimitrie Cazacu)
V-aţi întrebat vreodată, oare,
Cum se prepară o mâncare?
Pe lângă ingrediente care
Adaugă acea savoare,
Secretul stă-ntr-un strop de soare
Din zâmbetul ce-i dă valoare.
Astfel, fără pic de magie,
Chiar în a ta bucătărie
O să începi să te distrezi
Şi-apoi o să te minunezi
Cât de plăcut e să găteşti
Dacă mereu o să zâmbeşti.
Nu-i greu deloc, pe drept vă spun,
Când vrei să-ţi iasă ceva bun,
Încearcă-ntruna, nu ceda
Şi -o să creezi reţeta ta
Care cu drag o vei servi,
Pe toţi la masă-i vei pofti.
Şi-uite aşa ajung acum
În farfurii eu să vă pun
Un delicios desert de casă
La care unii doar visează,
Staţi pe aproape căci îndată
O să vă spun reţeta toată!
Se face-aluatul din făină,
Un sfert de kil, unt cât să ţină,
Un ou întreg, zahăr un sfert,
Eu gustul vreau să ţi-l respect,
Puţină miere pusă-n lapte,
Un vârf de amoniac cu şoapte.
Se unge tava şi se coace,
Apoi glazura se mai face
C-un sfert de zahăr, unt şi lapte
Cacao măcinată-n noapte,
Se amestecă vârtos, se răsucesc
La foc domol se încălzesc.
Când prăjitura iute s-a răcit
Şi prin glazură ea s-a tăvălit,
Cu nucă măcinată se presară,
Şi se serveşte de cu seară.
Iar la final, o dulce, fină bucurie
Răsare uimitor din farfurie!
Poftă bună,
Alexandra Banciu
Citeşte şi despre cei 400 de copii din Gârcini care vor face educaţie prin artă!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
One comment
Pingback: Bezele umplute cu crema - SaceleanulSaceleanul