Mucenicii!
Azi vom face mucenici,
Nici prea mari, dar nici prea mici,
Potriviţi, mai voinicei,
Cum e după obicei.
Dacă-ţi place să găteşti,
Fă-i pe cei moldoveneşti,
Sunt cu nucă şi cu miere,
Dulcea, frageda plăcere.
Pui jumate[1] de făină,
Sfert de lapte ca să ţină,
Zahăr, vreo cinci-şase linguri,
E de-ajuns, cât să te-asiguri.
Gălbenuşuri, trei bucăţi,
Untul să îl mai agăţi,
Uleiul nu-i de uitat,
Smântâna şi-ai terminat.
Iar de vrei s-aibă-„parfum”
Pune şi un pic de rum[2]
Chiar vanilie, scorţişoară,
Nucă zdrobită de-aseară.
Ca să crească mari, pufoşi
Rumeniţi când îi miroşi,
Pui şi-o drojdie în lapte
Şi-o amesteci cât se poate.
Faci şi-o gaură-n făină
Compoziţia e fină:
Gălbenuşuri, drojdie, sare
Pân’ la omogenizare.
Laptele-aromatizat
Cu zahărul dizolvat
Se mixează cu smântână
Şi se toarnă în făină.
Totul se frământă bine
Cu unt fără de grăsime
Şi-untdelemn de la bunica
Harnică precum furnica.
Mai citește și despre plăcintele mocănești!
Când aluatul s-a mărit
Este gata de-mpărţit.
În trei părţi ce trec în două
Rezultând o parte nouă.
Între palme se rulează
Fiţi atenţi la ce urmează
Căci din şnurul ce se-obţine
Cifra opt frumos parvine.
Într-o tavă, rând pe rând,
Fără să mai stai pe gând,
Mucenicii îi aşezi,
Unşi cu nuci ce le pisezi.
La crescut îi laşi un ceas,
Timp destul ţi-a mai rămas
Cât să-ncingi niţel cuptorul
Fără să te-apuce dorul.
După ce s-au rumenit
Ei se lasă la răcit,
Se-adaugă scorţişoară,
Miere, nucă se presară.
La final se pot servi
După placul inimii:
C-un vin bun sau pe uscat,
Pofta bună, am terminat!
Ingrediente (gramaj):
– 500 gr făină
– 250 ml lapte
– 5-6 linguri de zahăr
– 1 praf de sare
– 3 gălbenuşuri
– 100 gr unt
– 50 gr ulei
– 1 lingură de smântână
– vanilie, rom, scorţişoară
– drojdie de bere
– aprox. 10 nuci pisate (depinde de mărimea lor)
[1] jumate = jumătate de kilogram
[2] rum = rom
rețetă trimisă de Alexandra Banciu
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.