Găluşte din brânză de vaci cu smântână
(reţetă culeasă din caietul de gastronomie al regretatului profesor D. Cazacu)
Bine eu v-am regăsit
La rubrica de… gătit!
Azi noi la desert avem
Un fel simplu, dar boem.
Combinaţie de dulce
Şi puţin sărat aduce
A găluşte pe-mbucate
Cu brânză pe săturate.
Papanaşi se mai numesc
Şi-au un gust divin, ceresc.
Ei uşor se pregătesc,
Cu smântână se servesc.
Brânză de la vaci se trece
Prin maşina ce-o petrece
Şi-o fărâmă-ncet, treptat
Până ce s-a măcinat.
Se mai pun şi nişte ouă
Chiar întregi, la număr două,
Zahărul şi-untul topit
Înc-un pic şi-am încropit.
Se adaugă şi sarea
Ce-n bucate dă savoarea,
Şi făina, un pahar,
Se amestecă cu har.
Când aluatul s-a născut
El în patru-a fost trecut,
Iar din tot ce se desparte
Se rulează parte-n parte.
Fiecare parte-apoi,
Înainte şi-napoi
Se suceşte, se-ameţeşte
Până când nu se trezeşte.
Pe un fund de lemn uscat
Cu făină presărat
Se obţine un baton
Nici prea gros şi nici beton.
Se turteşte-uşor cu palma
Şi se taie, nu cu lama,
C-un cuţit în romburi mici,
Îndesate şi voinici.
În apa ce clocoteşte
Se fierb cât ai zice peşte,
Până ies la suprafaţă
Şi se satură de viaţă.
Se strecoară-ncetişor
Se scurg bine, binişor,
Se presară unt topit
Şi pesmetul rumenit.
Fierbinţi ele se servesc
Aşa cum este firesc.
Luaţi şi voi şi încercaţi
De gust să vă bucuraţi!
Ingrediente (gramaj):
– 500 gr brânză de vaci
– 2 ouă întregi
– 3 linguri de zahăr
– 1 lingură de unt topit
– 1∕2 linguriţă de sare
– 1 pahar făină
rețetă în versuri trimisă de Alexandra Banciu.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.