Pornită în ianuarie 1934, revista “Plaiuri Săcelene” a fost coordonată vreme îndelungată de Victor Tudoran, numele celui ce stă acum pe Biblioteca Municipală Săcele.
Revista de “atitudini și probleme săcelene”, așa cum afirmă chiar din primul număr autorii, Plaiuri Săcelene își propunea să redea sub formă de informație prezentul și viitorul. Era de fapt, dacă doriți, presa locală a vremurilor interbelice.
Încă din 1930, apărea la Săcele o publicație numită Viața Săceleană, care însă și-a încetat existența editorială după doar 2 ani.
Dacă aceasta își propunea să abordeze mai degrabă perspectiva trecutului, inițiatorii Plaiurilor Săcelene doreau să fie “cronicari ai prezentului și viitorului”.
Iată ce spun, chiar în numarul inaugural din ianuarie 1934 redactorii revistei:
Abonamentul anual pentru cei ce doreau să primească revista indiferent de unde locuiau în România era de 30 de lei pentru persoane particulare, 50 de lei pentru preoți, învățători și profesori și 100 de lei pentru instituții.
În 1934, salariul mediu brut lunar era în jur de 168 lei. Dacă raportăm la anul 2018, când salariul brut mediu este 4162 lei, atunci putem aproxima că un abonament anual la Plaiuri Săcelene ar fi acum cel putin 743 lei.
Cultura și informația costau mult în anii interbelici!
Spărgător de biserici prins la Săcele. Bărbatul este căutat și de către autoritățile italiene
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.