Home / Actual / Săcele: Rampa de gunoi de Subobrej provoacă frisoane administraţiei locale

Săcele: Rampa de gunoi de Subobrej provoacă frisoane administraţiei locale

Depozitul de deşeuri municipale din Săcele, aflat în zona Subobrej, poate atârna ca o piatră de moară de gâtul administraţiei săcelene, care s-a trezit atât cu o problemă de mediu, cât şi cu una financiară.

Depozitarea deşeurilor municipale a început în 1976, pe o zonă aflată la nord-est de Săcele, pe malul stâng la raului Tărlung.

În ianuarie 2009 au apărut primele discuţii referitoare la oportunitatea închiderii rampei de gunoi, iar din 2011 Primăria Săcele s-a asociat, alături de alte entităţi din judeţ la “ISO Mediu”, o asociaţie ce avea ca principal scop accesarea de fonduri europene pentru inchiderea rampelor municipale din judeţul Braşov.

De altfel, Primăria Săcele a şi cotizat 3 ani consecutiv, între 2012-2014, cu sumele 8260,25 , 8406 şi 7699,50 lei (0,25 lei per locuitor pe an), însă asociaţia “ISO Mediu” nu şi-a atins scopul, iar problema ecologică a rămas nerezolvată.

Probleme si la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele, Victoria, în curând şi la Rupea
În judeţ există cinci depozite de deşeuri municipale neconforme, care trebuie închise, respectiv cele de la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele si Victoria. În caz contrar, pentru aceste depozite, România riscă procedura de infringement. În plus, anul acesta va fi sistată şi depozitarea deşeurilor la groapa de la Rupea, care, la rândul ei va trebui închisă.
Potrivit oficialilor guvernamentali, nu peste mult timp România ar putea fi sancţionată cu o amendă de 1,81 milioane de euro, plus penalităţi de ordinul a zeci de mii de euro pe zi, ca urmare a nerespectării angajamentelor în domeniul gestionării deşeurilor, iar acestea vor fi suportate direct de primăriile aflate în culpă.

Costurile inchiderii de la Săcele: 1,4 milioane de euro

În cadrul discuţiilor, primarii din Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele şi Victoria au prezentat situaţia documentaţiilor privitoare la închiderea gropilor, precum şi costurile aferente, care totalizează aproximativ 6 milioane de euro.

Astfel, pentru rezolvarea problemei cu groapa de deşeuri de la Râşnov sunt necesare 1,17 milioane de euro, pentru cea de la Victoria este nevoie de 1,2 milioane de euro, închiderea gropii din Codlea ajunge la 1,04 milioane de euro, la Făgăraş investiţia este de 1,14 milioane de euro, iar pentru Săcele trebuie 1,4 milioane de euro.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply