În primul weekend al lunii octombrie va fi organizat Referendumul pentru căsătorie. Acesta este inițiat de Coaliția pentru Familie(CpF), o inițiativă civică, independentă politic și neafiliată confesional, deschisă celor care împărtășesc valorile familei.
Din aceasta fac parte 46 de organizații juridice, de protecția copilului, de părinți, de promovare a tradițiilor, de media, organizații ale laicatului diverselor culte religioase.
În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României pentru modificarea art.48, alineat 1, FAMILIA, pentru a înlocui termenul de ”soți”, cu exprimarea ”bărbat și femeie”.
Conform art. 48, alineat 1, din Constituția României, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” „Soți” este un termen vag și deschis interpretărilor și din acest motiv CpF propune revizuirea alineatului 1 al art. 48 astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Revizuirea Constituției a fost inițiată în anul 2015, în timpul premierului Victor Ponta, înregistrată în Parlament în anul 2016, în timpul premierului Dacian Cioloș, și a fost suținută de majoritatea partidelor parlamentare cu excepția USR.
Referendumul pentru Căsătorie va fi unul decizional, devenind lege prin simpla sa validare, deoarece legea de revizuire a Constituției a fost prealabil adoptată, spre deosebire de Referendumul din 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, care a fost unul consultativ, având nevoie de o lege ulterioară.
Chiar dacă Codul Civil reglementează căsătoria bărbat-femeie, acesta poate fi modificat în Parlament fără consultarea voinței populare. Însă trecerea în Constituție a sintagmei respective va face imposibilă schimbarea acesteia fără consultarea populației prin referendum.
Revizuirea Constituței nu are ca obiect familia, ci doar căsătoria, neafectând în nicun fel familiile monoparentale. Prin acest Referendum se dorește ca familia să fie chiar mai întărită. Familia formată prin unirea în căsătorie a unui bărbat cu o femeie, a fost și va rămâne mediul cel mai potrivit pentru nașterea, creșterea și dezvoltarea copiilor. În țara noastră, 96,7% dintre români simt că copiii sunt importanți și foarte importanți pentru familie, iar 95,6% cred că copiii au nevoie de ambii părinți să fie fericiți. Numeroase studii arată că adulții căsătoriți, în comparație cu cei necăsătoriți, câștigă mai mult, sunt mai sănătoși fizic și emoțional, sunt mai fericiți, mai productivi, mai angajați social, trăiesc mai mult, au rate mai scăzute ale violenței domestice, găsesc viața a fi mai plină de semnificație și sens, cu impact pozitiv în sănătatea lor psihică.
Săcelenii sunt așteptați să voteze la secțiile de votare deschise pe cuprinsul întregului municipiu în zilele de 6 și 7 octombrie 2018.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.