Vreți kitchiuri? Vreți să învârtiți ruleta improvizată să câștigați o sticlă de cola? Să beți o bere îndoită la suprapreț? Vreți să vedeți spectacole de slabă factură, dar la final să vă lumineze artificiile? Sântilia este locul unde vi se împlinesc aceste dorințe.
Din păcate, Sântilia de 6 ani a alunecat pe panta ieftinăciunilor, a prostului gust și a kitch-ului.
57% din săcelenii ce au răspuns la un sondaj online spun ca principalul eveniment al comunitățiii nu mai este ca odinioară.
Mai mult decât atât, părerile pozitive despre Sântilie sunt sub 10%, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei ce conduc municipiul Săcele.
Odată cu schimbarea primarului din anul 2016, la cârma evenimentelor din comunitate a apărut un obscur om de afaceri care își asigură de ani buni monopolul (detalii AICI!).
Firmele pe care le controlează direct sau din umbră sunt câștigatoare mereu și direct răspunzătoare pentru calitatea evenimentelor pe care le organizează.
Sântilia (sau mai bine spus – mai ales Sântilia) a intrat și ea sub aceeași cupola organizatorică.
Brusc, evenimentul cu specific mocănesc a fost pompos numit “al tuturor săcelenilor”, ceea ce este o ironie din moment ce nimeni nu se mai regăsește în ceea ce se întâmplă acum.
”Mocanii”, numindu-i aici pe cei ce ori sunt urmași ai mocanilor, ori sunt păstratori ai tradițiilor muzicale, de dans, obiceiuri și gastronomie mocănească, au făcut un pas în spate.
De la Sântilie au dispărut horele, meșterii populari autentici, degustările de bucate cu specific local, ceaunele ce găteau tocana de berbecuț, pastrama de oaie, branza de burduf, bulzul și alte preparate ce făceau deliciul local.
Săcelenii nu sunt toți mocani sau urmași ai acestora, dar cu toșii am apreciat și învățat să iubim treptat istoricul mocănesc al localității pe care o numim casă.
Aici era valoarea Sântiliei, un eveniment ce ne aducea aminte de vremurile memoriale de demult, ne oferea simțul apartenenței și ne făcea să iubim aceste meleaguri.
Pentru următorii ani, cât timp același primar care a distrus acest eveniment mocănesc rămâne în scaun, speranța de revenire este una extrem de mică.
Dar după 2024, putem reuși împreună să reînviem o tradiție ce ne aducea bucurie, plus valoare și chiar un sentiment de mândrie locală.
Cât mai sunt oameni de bine în Săcele, Sântilia nu poate să moară! Nu trebuie să moară! Până la urmă este vorba și de simțul datoriei față de comunitate și față de istoria ei, nu-i așa?
Ciprian Sterpu,
consilier judetean săcelean
Primarul dezastru: Caniculă afară, orașul stă sub gunoaie – Saceleanul
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.