Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: De ce avem nevoie de mai multă pădure?
Pe 25 noiembrie au fost lansate ghidurile de finanțare pentru împăduriri!
Simplu, fondul forestier al României acoperă 27,7% din suprafața totală a țării, în comparație cu media de 39% în Europa, iar în țară, doar 9 dintre județele noastre trec de acest prag.
Sorin Ionuț Banciu: „Personal, spun că rezolvarea unor astfel de probleme reprezintă esența actului guvernamental și ținta implicării directe. Iar astăzi, e unul din acele momente în care nopțile pe la birou și negocierile pe care le-am coordonat în cadrul Comisiei fac să fi meritat fiecare oră și fiecare scrâșnet de dinți – azi chiar putem sărbători o piatră de hotar importantă!”
Cu finanțare de la PNRR, vor fi plantate peste 56.000 de hectare de pădure. Avem la dispoziție 730 de milioane de euro pentru investiții în regiunile nou împădurite, inclusiv reîmpăduriri și împăduriri urbane. Scopul nostru la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este să punem în valoare suprafața împădurită cu această finanțare prin componenta C2 a PNRR, și anume prin bugetul pentru conservarea Pădurilor și a biodiversității de 1.173 miliarde euro.
Pădurile sunt cel mai STABIL element în INSTABILITATEA provocată de schimbările climatice. Schimbările climatice pot fi oprite doar prin luarea de măsuri globale pentru reducerea emisiilor și creșterea capacității de captare a carbonului. Proprietarii de păduri și terenuri vor fi încurajați și stimulați să-și protejeze și să-și valorifice suprafețele. Pentru transformarea acestor suprafețe în pădure, proprietarii vor primi 456 de euro pe an la hectar timp de 20 de ani.
În plus, proprietarii pot câștiga sume totale în funcție de tipul de plantație, cum ar fi între 15 și 20.000 de euro pe hectar pentru cele de stejar sau aproximativ 10.000 de euro pe hectar pentru cele de salcâm sau molid, brad și fag.
Bugetul de 730 milioane de euro alocat prin PNRR pentru sectorul Păduri este repartizat astfel:
🌿500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”;
🌿 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”;
🌿5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat
🌿95 de milioane de euro – Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr.289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010;
🌿30 de milioane de euro – pentru păduri urbane.
Ca urmare a acestor investiții, până la finalul anului 2023, se vor realiza lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha, urmând ca în perioada 2024-2026 să se realizeze alte 31.000 ha de lucrări de împădurire și reîmpădurire.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.