Gala „Tezaure Umane Vii” a fost organizată în perioada 24-26 octombrie 2022 de Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Argeș.
Cu acest prilej, au fost înmânate diplome celor care au obţinut acest titlu onorific în sesiunile 2020, 2021 şi 2022.
Judeţul Braşov a fost reprezentat de Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa, și de Ştefan Lupu, sculptor în lemn din Săcele.
Sunt cei care au devenit „Tezaure Umane Vii” în anul 2021, respectiv 2022. Angelica Lungociu a participat la Gală alături de Ștefan Lupu și de Adrian Văluşescu, managerul Centrului Cultural Reduta, instituţia care a întocmit dosarele de candidatură.
Ștefan (Fane) Lupu, Tezaur Uman Viu săcelean.
Păstrătorului și transmițătorului de valori cultural identitare, Ștefan Lupu, i-a fost acordat titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU în urma depunerii dosarului de candidatură de către Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională.
Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Pe Ştefan Lupu îl cunoaştem ca fondator al Asociaţiei Zestrea Săceleană, coordonator al ansamblului cu acelaşi nume sau ca iniţiator al evenimentului Ziua Bunului Vecin.
Dar, puţini dintre noi îl cunoaştem ca fiind cel care a salvat de la distrugere peste 10 porţi mocăneşti şi în acelaşi timp a început să construiască altele noi.
Prima poartă pe care Fane a salvat-o a fost în anul 1995, fiind şi cea mai veche dintre ele – poarta familiei Gologan, cu o vechime de peste 180 ani și care în prezent, se află la intrarea din curtea sa.
Celor 13 porţi recondiţionate, li se adaugă un număr de alte 7, pe care Fane le-a construit în atelierul său amenajat de pe Strada Mocanilor.
Acestea au ajuns în diferite locaţii din Săcele precum cea de la Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Turcheş, în alte localități din judeţul Braşov (în Codlea, la Casa Artelor Tradiţionale „Neculai Diaconu”) şi chiar în afara graniţelor, în oraşul francez Vire.
Dar activitatea lui Fane Lupu nu se opreste aici si povestea lui merge mai departe!
Asociația “Izvorul” Săcele, 100 de ani de existență: Izvorul și-a cinstit înaintașii – Saceleanul
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.