Alegerea unei steme pentru oraşul Săcele se transformă într-o adevărată telenovelă administrativă dupa ce a fost reluată procedura de alegere si votare, primele însemne alese (foto dreapta) fiind respinse de Comisia Naţională de Heraldică şi Geneaologie a Academiei Române.
Astfel, au fost create alte 3 variante noi, dintre acestea urmând a se însuşi varianta finală de Stemă a Municipiului Săcele. În şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipiului Săcele din luna mai a acestui an a fost inclusă pe ordinea de zi, avându-l ca iniţiator pe domnul primar Radu Nistor Florea, un proiect de hotărâre cu privire la însuşirea variante finale de Stemă a Municipiului Săcele.
Aceste 3 variante (foto jos) create au generat însă şi nemulţumire în rândul consilierilor locali săceleni, grupul UDMR formulând şi o adresă oficială înaintată în atenţia domnului Primar şi al Consilierilor Locali în data de 20.05.2015, adresă prin care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi al acestui punct, şi reanalizarea variantelor propuse.
Deşi comunitatea maghiară din Săcele, conform datelor rezultate în urma Recensământului din 2011 numără 6212 suflete, respectiv 20,16 procente din populaţia municipiului, nici un simbol din cele trei variante propuse nu este reprezentativă acestei comunităţi, comunitate cu o istorie şi tradiţie de peste 7 secole pe meleagurile Ţării Bărsei şi a celor şapte sate, precum şi a celor patru sate săcelene.
Din punct de vedere iconografic am considerat că poarta mocănească este ilustrată greşit, elementele de susţinere a porţii nu au fost niciodată drepte, acestea ar trebui ilustrate curbate, în formă de potcoavă.
Includerea brazilor în variantele propuse îi conferă stemei un aspect de simbol al unei institutii de administrare a pădurilor, nicidecum a unui municipiu.
Nu am înţeles semnificaţia râului prezent în stemă, municipiul nostru nefiind străbătut de nici un curs de apă cu o semnificaţie aparte, pentru a fi considerată emblematică în vederea ilustrării acestuia în stema localităţii.
Géczi Gellért- Viceprimar Municipiul Săcele şi Preşedinte UDMR Săcele
Cu toate acestea în şedinţa din luna mai acest punct nu a fost scos de pe ordinea de zi şi în plen consilierii au aprobat a doua variantă (B- mai sus) propusă din cele trei. Ulterior, pe data de 27.05.2015, grupul consilierilor UDMR a revenit cu o altă adresă prin care a propus reanalizarea acestui punct, adresă la care Primaria Municipiului Sacele a răspuns, aducând la cunoştinţă că în situaţia în care se doreşte elaborarea unui alt model de stemă, consilierii pot iniţia un nou proiect de hotărâre.
Drept urmare, la ora actuală grupul consilierilor UDMR lucrează la o altă varintă de stemă care să conţină următoarele elemente şi modificări faţă de varianta aprobată:
Poarta mocănească – un element fundamental al comunităţii mocanilor săceleni, a fost redesenată pentru ca elementele de susţinere să fie curbate şi nu drepte.
Vârful de munte şi bradul – un simbol mai aparte al municipiului nostru, şi al întregii zone din Curbura Carpaţilor, având în vedere că municipiul Săcele are pe teritoriul său adminsitrativ mai multe vârfuri de munte distincte (vf. Highiş, vf. Piatra Mare, vf. Ciucaş, vf. Paltinu etc.), decât varianta cu cei şapte brazi.
Cele patru stele simbolizează cele patru sate săcelene, Stelele apar în stema Țării Bârsei: pe un scut de culoare albastră este un crin argintiu acompaniat de două stele aurii în şase colţuri. Aceste stele apar și pe fațadele unor case din Săcele. Steaua aurită în șase colțuri este un vechi simbol al Soarelui, și în stema Țării Bârsei simbolizează focurile de alarmă. Locuitori din Săcele fiind iobagi al cetății Bran, trebuiau să semnalizeze primejdiile prin aceste focuri de alarmă, o tradiție care s-a păstrat peste secole. Ca simbol al Soarelui – o sursa care ne dă viaţă, lumină şi energie – simbolizeaza dorința de a trăi aici în pace și armonie.
Géczi Gellért – Viceprimar Municipiul Săcele şi Preşedinte UDMR Săcele
La ora actuală se aşteaptă elaborarea grafică a acestei noi variante de stemă din partea specialiştilor de la Heraldică, urmând ca după parcurgerea paşilor procedurali prevăzute de legislaţia în vigoare UDMR să iniţieze o Hotărâre de Consiliu Local în vederea aprobării şi a adoptării unei variante de stemă
Până în acel moment, ultima stemă aprobată de Consiliul Local Săcele şi cea cu cele mai mari şanse să capete caracter permanent este cea votată în luna mai. (foto jos cu explicatii elemente)
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
One comment
Pingback: RAT Braşov introduce biletul valabil 50 de minute - SaceleanulSaceleanul