STIMescu la MUZEU este un proiect educațional ce are ca scop promovarea educației prin cultură și știință.
Noi, cei mai curioși ”Exploratori” din grupa mare de la Liceul Teoretic ”George Moroianu”, am inițiat un proiect de parteneriat educațional, ”Muzeul, o punte între trecut, prezent și viitor”, pornind de la ideea că un om care nu-și cunoaște istoria locului, nu simte că rădăcinile lui sunt acolo.
După cum spunea Maria Montessori în scrierile sale, copilul, de la naștere până la 6 ani, absoarbe tot ce se întâmplă în jurul lui.
De unde a început totul? De la stema municipiului Săcele, pe care am descoperit ”Poarta mocănească”, simbol reprezentativ al mocanilor săceleni.
Mai departe am încheiat un parteneriat educațional cu Muzeul Etnografic Săcele și cu d-l.Ștefan Lupu – Tezaur Uman Viu și am mers împreună cu copiii și părinții în vizită la muzeu și acasă la d-l Ștefan Lupu.
Aici am descoperit poarta mocănească și obiecte de patrimoniu reprezentative mocanilor săceleni.
Ce am realizat?
Am realizat atât ”Poarta mocănească” din diverse materiale, cât și ”Casa țărănească”, machete realizate cu ajutorul membrilor din familie.
Am deschis o expoziție cu lucrările copiilor din proiect la Muzeul Etnografic Săcele, ce poate fi vizitată și în perioada următoare.
Ce va urma?
Proiectul va continua pe ”Drumul lânii”, unde vom descoperi lucruri despre utilitatea lânii, dar și cum o putem duce în zona de artă prin ateliere de împâslire a lânii cu apă.
Aduc mulțumiri tuturor partenerilor din acest proiect, fără de care nu ar fi fost posibil:
părinții și bunicii preșcolarilor, Muzeul Etnografic Săcele, Ștefan Lupu, Henrietta Paniti.
Vin cu mulțumiri și domnului director Munteanu Gheorhe, care a crezut și susținut acest proiect, dar și domnului director Tănase Ionuț, care ne-a fost alături până la finalizare.
Prof. înv.preșcolar, Aurelia Boriceanu
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.