Tort “vintage” de ciocolată
după reţeta mamei regretatului profesor Dimitrie Cazacu, reţetă din timpul primului război mondial
Fiţi atenţi şi nu mişcaţi
Voi reţeta s-o notaţi
Căci e veche, epocală,
Iar la gust e chiar specială.
Azi vă-nvăţ ceva genial
Din primul război mondial.
Un tort vechi, de ciocolată,
Vi-l prezint acum, de-ndată.
Faci un blat bine gândit
Dulce, frumos rumenit,
Îi adaugi umplutura,
Iar deasupra torni glazura.
Blatul are, cât se poate,
Unt pufos de calitate,
Zahăr pudră, cel mai fin,
Toate bătute din plin.
Razi şi-un strop de ciocolată,
Pui şi gălbenuşuri roată,
Iar făina este sfântă,
Altfel, nu avem izbândă.
Se amestecă vârtos
Şi se toarnă sănătos
Albuşuri bătute băţ,
Un adevărat răsfăţ.
Într-o tavă tapetată
Cu hârtie-nfăşurată
Şi cu unt unsă din plin,
Pregătită de festin,
Răstorni toată compoziţia,
Fără să îi schimbi poziţia,
Reglezi focul potrivit
Şi o laşi la rumenit.
Îţi mai trebuie glazura
Care-i dă toată statura
Şi se face repejor
De găteşti cu drag şi spor.
Unt şi zahăr, câte-o sută[1],
Cu lapte puţin „ţesută”
Şi c-un dram de ciocolată,
Fierte toate, deodată.
Iar când blatul s-a răcit
Şi glazura s-a-ncropit,
Se toarnă puţin fierbinte
Peste aluatul dinainte.
Un secret îţi mai şoptesc,
Ca un sfat prietenesc:
Dacă vrei s-aibă culoare
Şi aromă, şi savoare,
Ungi cu gem dulce-acrişor
Blatul făcut la cuptor,
Adaugi apoi glazura,
Astfel, gata-i umplutura.
Tortul cel de ciocolată
Din epocă-ndepărtată.
E uşor de preparat,
După cum aţi observat.
Spre final v-am salutat
Şi cu drag eu v-am urat
Să aveţi „bon appetit”
Şi spor din plin la gătit!
Ingrediente (gramaj)
Pentru blat:
– 200 gr unt
– 200 gr zahăr pudră
– 200 gr ciocolată rasă
– 4 gălbenuşuri
– 4 albuşuri
– 1 pahar de făină
Pentru glazură:
– 100 gr unt
– 100 gr zahăr
– 100 gr ciocolată
– 1∕2 pahar de lapte
– gem – de caise, vişine sau zarzăne
[1] o sută = 100 de grame
Alexandra Banciu
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.