“Prin aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007 România, pe lângă beneficiile pe care le-a dobândit, s-a angajat să respecte și anumite norme de conduită comunitară specifice spațiului european. Unul din aceste angajamente s-a referit și la respectarea unor norme de mediu și, implicit, la rezolvarea problemelor de mediu pe care țara noastră le avea.
O astfel de problemă, care privește și comunitatea noastră, este închiderea gropilor de gunoi neconforme cu normele europene. Închiderea acestora era necesară datorită efectelor adverse ale depozitarii deșeurilor asupra mediului, în special asupra apelor de suprafață, a pânzei freatice, a solului, aerului și sănătații umane. 165 de astfel gropi de gunoi neconforme avea România în anul 2007, 64 au fost închise în primii 2 ani, iar pentru restul de 101 s-a obținut o derogare până în data de 16 iulie 2017.
Cinci dintre aceste gropi neconforme, care nu au fost închise nici până astăzi, se găsesc în județul Brașov, la Făgăraș, Victoria, Râșnov, Codlea și Săcele. Județul Brașov are cele mai multe astfel de gropi neconforme care nu au fost închise, totalul la nivelul întregii țări fiind de 12.
Din această cauză, România este amenințată cu procedura de infringement, iar județul Brașov riscă să plătească din această vară o amendă de aproximativ 1,5 milioane de euro, și în plus pentru fiecare zi de întârziere o penalitate pentru fiecare zi de întârziere cuprinsă între 2500 și 124.000 de euro/zi, iar pentru județul Brașov, amenda se va împărții la cele 5 UAT-uri.
Cum s-a ajuns la o astfel de problemă gravă? În anul 2011, la nivelul Consiliului Județean Brașov s-a constituit o asociație, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu, cu scopul principal de a atrage fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro necesare pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme din județ. Primăria Mun. Săcele a aderat la această asociație coordonată de Consiliul Județean Brașov, a plătit cotizațiile anuale, însă, din 2011 până acum nu s-a realizat nimic din ce s-a preconizat la înființarea acesteia.
În fața acestei situații foarte grave, Primăria Municpiului Săcele a luat hotărârea să demareze procedurile de închidere a gropii de gunoi neconforme din zona Subobrej. Într-o primă etapă municipalitatea a realizat scoaterea terenului pe care se află groapa, din administrarea Consiliului Județean Brașov, și au fost alocate deja fonduri de la bugetul local pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului tehnic, urmând ca anul acesta lucrările de închidere a gropii neconforme să fie demarate.
În ceea ce privește posibila amendă din partea Uniunii Europene, dacă se va ajunge acolo, Primăria Municipiului Săcele nu va accepta să plătească această amendă și se va îndrepta în instanță împotriva Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu și Consiliului Județean Brașov.”
comunicat primar Ing. Virgil Popa
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.