În cadrul concursului organizat de Uniunea Democrată a Maghiară din România, elevii trebuie să-și aleagă un monument istoric, pe care îl vor promova pentru a-l face cât mai cunoscut în vederea atragerii de fonduri pentru renovarea și întreținerea acestuia.
Echipa Săcelelui este alcătuită din 11 elevi și 3 îndrumători de la Liceul Teoretic „Zajzoni Rab István”. Ei au ales monumentul Revoluției Maghiare de la Timișu de Jos, situat aproape de municipiul nostru. Acest memorial a fost inaugurat în anul 1881, ca un omagiu adus celor care au luptat în Revoluția de la 1848-49.
În acel loc a avut loc bătălia de la Timișu de Jos (19-20 iunie 1849), unde strămoșii noștri au luptat și s-au jertfit pentru libertate.
Echipa de proiect a organizat de mai multe ori excursii la monumentul istoric. Au făcut fotografii, s-au documentat, au realizat o pagină de facebook, unde se poate urmări munca depusă pentru popularizarea monumentului.
Au realizat pliante și flyere sub formă de vederi, pe care le-au dăruit oamenilor cu diferite ocazii: concursuri, reuniuni, simpozioane, respectiv la târgul internațional de turism din Budapesta.
Vederile împărțite în Ungaria au fost trimise înapoi organizatorilor, astfel că până în momentul de față au ajuns prin poștă cca. 50 de vederi, dar numărul lor crește zilnic.
Elevii au investit mult timp, multă muncă pentru ca proiectul să fie o reușită. Programul de promovare a culminat în realizarea machetei monumentului și pregătirea unui moment festiv prin care a fost readus la viață scena reinaugurării monumentului din data de 25 septembrie 1881.
În ciuda vremii nefavorabile și a intemperiilor din 15 martie, ei au reușit să aducă macheta monumentului în Biserica Evanghelică-Lutherană din Baciu, iar prin prestația lor artistică să redea audienței senzația evenimentelor întâmplate în secolului al XIX-lea prin interpretarea aproape exactă a celor petrecute la reinaugurarea monumentului, existând în acest sens materiale autentice care au descris cele petrecute până la cel mai mic detaliu. Evenimentul a avut un mare succes în rândul celor prezenți și nu numai.
În continuare participanții au de atins două obiective: câștigarea concursului, iar pe termen lung restaurarea completă a monumentului istoric și îngrijirea acestuia.
Mult succes!
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.