În perioada 21 – 22 mai 2016 se desfășoară a XXII-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța care și-a propus salvgardarea morilor ca bunuri de patrimoniu care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică. Descoperim instalații și oameni ingenioși, curajoși, cu mii de talente.
În acest an, Muzeul de Etnografie Brașov este unul dintre partenerii acestei manifestări europene care își propune să aducă la cunoștința publicului larg rolul important al morilor și al instalațiilor hidraulice din lumea tradițională rurală, prin semnalarea a trei obiective:
- moara de făină de la Ohaba, jud. Brașov
- complexul de instalații tradiționale pentru finisarea țesăturilor groase de lână (piuă și teasc de presat dimia) care se află la Muzeul Etnografic Săcele
- ansamblul de instalații hidraulice funcționale de la Lisa, jud. Brașov, destinat prelucrării țesăturilor din lână (vâltoarea și dârsta).
Zilele europene ale patrimoniului mulinologic se vor desfășura la Muzeul Etnografic Săcele în zilele de 21 și 22 mai 2016 între orele 10.00 și 18.00.
Citește și editorialul lui Radu Colț scris cu ocazia aniversării a 650 de ani de Săcele!
Deschiderea oficială va fi Sâmbătă, 21 mai la ora 14.00, iar programul manifestărilor va cuprinde vizite ghidate la complexul de instalații tradiționale pentru finisat țesăturile groase de lână, unde puteți vedea o piuă, o vâltoare și un teasc de presat dimia. Aceste instalații au funcționat în satul Tărlungeni până în 1994, iar pentru a fi salvate și conservate au fost achiziționate de Muzeul Etnografic din Săcele.
Va avea loc de asemenea proiecția a două filme documentare: unul despre familia fostului proprietar al ansamblului și altul despre cum funcționează aceste instalații.
În zilele de 21 – 22 mai accesul în muzeu este gratuit.
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.
un mare like !